"– En Haab av Saltværinger temmelig stoer" 1500–1700

Fiskebruket Demma var det siste som var i drift på nordsiden av Røst.

Handelen med tørrfisk ble gradvis overtatt av spesialiserte fraktbåter: jektene. Mange jekter ble bygget i de nordnorske fjordbygdene der det var rikelig tilgang på godt virke. Det finnes en interessant beretning om Røst i Lofoten og Vesterålens beskrivelse, skrevet av Erik Hansen Schønnebøl i 1591. Her forteller forfatteren at det på den tiden var dårlige tider på Røst og Værøy, det rike fisket var lengre inn i Lofoten, men at det før hadde vært et rikt fiske og at det ennå fantes rester av store bygninger fra en tidligere oppgangstid:

Et variabelt vær

Her haver og været i gamle dage en stor og merkelig handelsbrug og köbsmandskab, hvis  lige ikke nogen sted haver været over all Norland, fordi all den fisk som nu drages inde under landet, baade udi Voge og Skrogen og andensteds ved Lofotens side, han gik udi gamle tiid udi Röst og Verröe, og det allerbedste fiskeri var der, og der haver været en merkelig handel, og boet saa rige mænd, som mand kand endnu see og forfare paa denne dag af den træffelige bygning og herlige huse, som der haver været opbygde med murede skorstene og andet saadant, hvilket er nu slet ödelagt..


Sannhetsgehalten i dette er det vanskelig å mene mye om, men det forteller i alle fall om et lofotfiske som var variabelt, alt etter hvor hovedmengden av skrei sto. Schønnebøl forteller videre om Røst at de har jekter til å føre varer med:

All den ved som de brende, den kiöbe de udi Salten og före den hiem med jegter.

Petter Dass

Petter Dass (1647–1707), sogneprest, tørrfiskhandler og dikter er en god kilde til omtale av lofotfiske, jektefart og tørrfiskhandel i diktverket Nordlands Trompet. Fiskeriene kunne variere veldig i omfang og avkastning. Siste halvpart av 1600-tallet og begynnelsen av 1700-tallet var krisetid i fiskeriene. I den tiden Petter Dass skrev Nordlands Trompet, på slutten av 1600-tallet, var det svartår i fiskeriene i Skrova og Vågan, forteller han. Han minnes de gode tider:

Jeg mindes for nogen forledenes Aar,
At Vaagen og Skroven hver Vinter og Vaar
De vare navnkundige Flæcker ...
Dit strævet hver anden Nordlændiske Mand …


Han beskriver at det nå på Værøy og Røst ror mange fiskere fra Helgeland og Salten:

Paa disse to Stæder almindelig roer,
En Haab av Saltværinger temmelig stoer,
Samt Helgelands bønder deslige

https://no.wikipedia.org/wiki/Petter_Dass



Tekst fra: Elisabeth Johansen, Anne Cecilie Pedersen, Einar Stamnes (red.):
TØRRFISK kysktultur kokekunst Querini Orkana 2018.

Kilder:
Bagge, Sverre og Knut Mykland (1996) Norge i dansketiden. Oslo: Cappelen forlag
Dass, Petter (2006) Opptrykk ved Didrik Arup Seip: Nordlands Trompet. Oslo; Aschehoug Forlag
Lindbekk, Kari (red.) (1978). Lofoten og Vesterålens historie 1500–1700. Stavanger: Dreyer a/s

Illustrasjoner:
Karl Erik Harr, fra boka Mit navn er Petter Dass – som boer ved verdens ende, Orkana 2007. Gjengitt med kunstnerens tillatelse.

    !
    9
    N
    1
    2