Litterært landskap Pietro Querini

..er tilegnet Pietro Querini og hans unike beskrivelse av landskapet og folkelivet på Røst, og forfattere og kunstnere inspirert av Querinis historie og det landskapet han vandret i. Parchi Letterari er et nettverk av små lokalsamfunn hvor man kan oppleve unike landskap, historier og tradisjoner beskrevet i litteratur og poesi. I dag finnes det tre litteraturparker i Norge - Litterært landskap Johan Falkberget, Litteraturpark Sigrid Undset og Litterært landskap Pietro Querini.

Aksel Fugelli, f. 22.08.1968 er en norsk romanforfatter. Han vokste opp i Lofoten og i Finnmark, bodde som voksen femten år i Brasil og bosatte seg i Bergen etter å ha vendt tilbake til Norge. I 2014 ga han ut bok om sin far, legen og professoren Per Fugelli - "Per - glimt av min far" 

Per Fugelli (1943- 2017) var lege, professor og gjennom en årrekke en av landets mest markante sosialmedisinere i den offentlige debatten. Han var distriktslege på Værøy og Røst 1970-73, og beskrev mange erfaringer herfra i boka «Doktor på Værøy og Røst.» Totalt medvirket han til nesten 50 bøker og over 450 artikler.

Familien Fugelli har sommerhus på øya Lyngvær, og Aksel og familien har tilbragt de fleste sommerferiene der siden barndommen.

"Vi skifter til klær som ikke lukter sild og saueskitt og tar motorbåten fra Lyngvær til Røst. Det er lundefestival på øya. I dag skal far utnevnes til æresborger, men før han får medalje og diplom skal han holde foredrag i aulaen. Hele befolkningen er tilstede utenom nitti år gamle søster Johanne, hans trofaste medhjelper på sykestua i gamle dager, som avfeide invitasjonen med ”nei, han har e nu hørt nok av.”” 

                                         Fugelli, Aksel. PER—glimt av min far. Oslo: Cappelen Damm, 2014

 

   !
   9
   N
   1
   2