Utgangersauebonde

Kari-Anne Nilsen, sauebonde på gården Inndyr har sauer av rasen gammel norsk spælsau, sidet nordlandsfe, tørker fenalår i naustet, selger skinnfeller fra egne dyr, leverer ull til strikkegarn og trives med livet som bonde. Røst-lam er de beste!

Helårsbeite utendørs – Den beste dyrevelferden er å ha dyrene gående ute på beite hele året, og det gjør jeg aller helst. De beiter ute på øyene og vi kjører dem fra holme til holme slik at de alltid har ferskt gress.

Tang er god mat

Øyene på Røst er ganske små, og sauene går overalt der land møter hav. De beiter også i fjæra og har tilgang til tang og tare og de kan ete det dersom de vil ha det . – De velger det framfor vanlig fôr, forteller Kari-Anne Nilsen. Saltet og beitet som er på øyene gir mye fett i kjøttet og dyrene vokser bra:  – At de er litt feite og i godt hold når de lammer gjør at lammene blir gode, slår hun fast. Når slaktebilen kommer med Røst-lam står folk i kø for å kjøpe!

Spesialull av superkvalitet

Ulla fra sauer som går ute får en helt kvalitet enn annen ull, forteller bonden, iført en genser laget av ull fra egne sauer. –Helårsulla er kraftigere i strukturen enn ull fra inneboende sauer forteller hun engasjert.
Ulla fra sauene hennes danner grunnlag for en annen bedrift, Lofoten Wool, på Vestvågøy.

Se film om Kari-Anne, les mer om spælsauen og se fantastiske bilder på Instagram i lenken under bildene.


Foto: 1–4 Elisabeth Johansen, 5–7 og film: Kjell Ove Storvik

https://vimeo.com/230461144

    !
    9
    N
    1
    2